|   Contact  |    Prima pagina      





Proiectul

SMM

Eco-etichetare
   Despre Eco-etichetare
   Eco-etichetarea in Europa
   Eco-etichetarea in Romania
   Rezultate

Documentatie

Link-uri 


Despre eco-etichetare

Eco-etichetarea poate fi asimilata unei aprecieri pozitive, prin care un produs sau un serviciu sunt considerate mai putin daunatoare mediului decat alte produse sau servicii asemnatoare.

Eco-etichetele pot fi asociate diverselor atribute de mediu, care pot include aspecte de sanatate, impactul asupra atmosferei sau diverse tipuri de impact asupra mediului si aspecte din domeniul industriei. Etichetele permit consumatorilor analiza comparativa a produselor sau serviciilor pentru ca acestia sa poata alege produsele preferate.

Legislatia romaneasca defineste eco-eticheta ca "un simbol grafic sau o scurta descriere textuala a produsului aplicata pe produs sau care se regaseste intr-o brosura sau intr-un document informativ ce insoteste produsul, si care ofera informatii despre cel mult trei impacte asupra mediului generate de respectivul produs". (H.G. nr. 189/2002).

Fiind rezultatul unei indelungi experiente, eco-etichetarea asociata cu verificarea si certificarea procedurilor conduce la o crestere a solicitarilor pentru produse reciclabile sau durabile.

Eco-etichetarea si politica de mediu

Eco-etichetarea apartine noilor instrumente ale politicii de mediu, alaturi de conventiile voluntare, eco-taxe si permise de comert. Utilizarea lor in Europa a cresut considerabil in ultimii ani.

Eco-etichetele sunt instrumente complementare, relativ la politica traditionala de mediu sau la alte instrumente de baza ale pietei. Se bazeaza mai mult pe convingerea morala, prin influentarea consumatorului in sensul protectiei mediului si al alegerii produselor ecologice sau a acelor produse care au un impact redus asupra mediului.

Tipuri de eco-etichete

Se disting in primul rand eco-etichetele sponsorizate de  catre Guvern si acelea aparute exclusiv din initiativa intreprinzatorilor privati. Pana acum, aproximativ 28 de tari au initiat programe nationale de eco-etichetare, majoritatea fiind initiate voluntar.

Eco-etichetele sunt mult bazate pe stabilirea ciclului de viata (SCV) al unui produs. SCV informeaza consumatorul despre impactul pe care il are asupra mediului un produs in diferitele etape de productie al acestuia.

Eco-etichetarea voluntara, care nu implica Guvernul are doua sub-categorii: una in care criteriile sunt impuse de o a treia parte si alta care se bazeaza pe propria declaratie a producatorilor.

Eco-etichetele se pot referi la diferite tipuri de produse ( acest lucru fiind valabil pentru majoritatea schemelor de eco-etichetare), la servicii si produse. Eco-etichetarea serviciilor nu este foarte raspandita inca, dar exista totusi cateva scheme de referinta in acest sens, ex. Lebada, Florea UE.

Manualul si instructiunile de aplicare a schemei de eco-etichetare voluntara (VES)

Pentru mai multe detalii consultati Link-uri

 

Primaria Municipiului Bucuresti - Directia Protectia Mediului si Educatie Eco-Civica - Telefon/Fax 00 40 21 30 555 24